Project:
Hologrammatic Corfu
COORDINATION / Ioannis Deliyannis
DEVELOPMENT / inArts Research Laboratory, Ionian University, Corfu, Greece
Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας
Το εργαστήριο inArts του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου υλοποιεί ένα καινοτόμο έργο με τίτλο «Ψηφιακός Οδηγός Περιήγησης με χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Ολογραμμάτων», το οποίο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020», με επιστημονικό υπεύθυνο τον μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Ιωάννη Δεληγιάννη. Στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διαδραστικού οδηγού περιήγησης για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, για χρήση από επισκέπτες αλλά και από τους κατοίκους της.
Στη βασική του λειτουργία, το πρωτοποριακό αυτό εργαλείο έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει στον χρήστη χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες, συνοδευόμενες από οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ποιότητας για κάθε σημείο ενδιαφέροντος. Όπως φαίνεται στις παρακάτω ολογραμματικές, ψηφιακές, τρισδιάσδατες αποτυπώσεις, σχεδιασμένες με τελευταίας τεχνολογίας τεχνικές φωτογραμμετρίας, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα επί μέρους στοιχεία που συνθέτουν το μνημείο σε βάθος και με μεγάλη λεπτομέρεια.
Η μοντελοποίηση των σημείων ενδιαφέροντος σε μορφή υψηλής ποιότητας ολογραμμάτων. συντελεί στην ισχυρή καινοτομία του έργου καθώς εκτός από την αναγνώριση τους σε επίπεδο περιήγησης επιτρέπει στο χρήστη να εξερευνήσει ειδικές πτυχές τους οι οποίες δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθούν ακόμη και αν στέκεται κανείς κοντά στο σημείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ποιότητας απόδοσης και της λεπτομέρειας που επιτυγχάνεται, αποτελούν οι εικόνες που προέρχονται από την ολογραμματική απεικόνιση και οι οποίες τεκμηριώνουν την ιδιαίτερα υψηλή, λεπτομερή και με ακρίβεια ποιότητα αναπαράστασης.
Πιο αναλυτικά, το Έργο προβλέπει:
Α) τη δημιουργία μιας εύχρηστης εφαρμογής (application) που θα προσφέρει υπηρεσίες εντοπισμού σημείων lστορικού - Τουριστικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υψηλής ποιότητας πληροφορία και περιεχόμενο πολυμέσων.
Β) τη δημιουργία ολογραμματικών πυραμίδων με το ανάλογο ολογραφικό περιεχόμενο.
Γ) τη δημιουργία γεωγραφικού διαδικτυακού συστήματος για απομακρυσμένους χρήστες, με οπτικοακουστικό υλικό για τα σημεία ενδιαφέροντος, για τουριστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Δ) τη δημιουργία Θεματικού Διαύλου για την Παλιά Πόλη της Κέρκυρας ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην κοινοτική βάση δεδομένων EUROPEANA της ΕΕ με ελεύθερη πρόσβαση στα μεταδεδομένα για επανάχρηση και αξιοποίησή τους.
Η πρωτοβουλία αυτή που υλοποιείται σήμερα από το Εργαστήριο Διαδραστικών Τεχνών (INARTS) του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, η οποία θα διατίθεται δωρεάν σε όλες τις ομάδες χρηστών (επισκέπτες, μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητές, επαγγελματίες τουρισμού, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης), αναβαθμίζει την ποιότητα της πληροφορίας που παρέχεται στο χρήστη και παράλληλα δίνει τη δυνατότητα παρατήρησης επί μέρους στοιχείων, που δεν είναι άμεσα ορατά και προσβάσιμα, μέσω των ολογραμματικών προβολών.