Project:
BRENDA
COORDINATION / Ioannis Deliyannis
DEVELOPMENT / inArts Research Laboratory, Ionian University, Corfu, Greece
Το σύστημα Brenda είναι ένα καινοτόμο παιχνίδι σοβαρού σκοπού (serious game) το οποίο υλοποιείται μέσω μιας εφαρμογής που συνδυάζει την ιστορική και γαστρονομική εξερεύνηση της περιοχής του νομού Κιλκίς μέσω της ανάπτυξης μιας παιγνιδικής εμπειρίας. Η συνολική εμπειρία είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει στον επισκέπτη έναν οργανωμένο και διασκεδαστικό τρόπο για να γνωρίσει σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν την ταυτότητα του τόπου όπως η ιστορία, ο πολιτισμός, η φυσική ομορφιά και η τοπική γαστρονομία, καθώς επίσης και να διασυνδεθεί με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις όπου μπορεί να δοκιμάσει τα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις και να μάθει περισσότερα για αυτά από τους δημιουργούς τους που έμπρακτα συντελούν στη διατήρηση της ντόπιας γαστρονομικής παράδοσης.
Η γνωριμία του χρήστη με τον χώρο, τον πολιτισμό και τις γεύσεις δύναται να πραγματοποιηθεί εικονικά μέσω του περιβάλλοντος αλλά και μέσω της φυσικής παρουσίας στο χώρο με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας.
Το σύστημα αποτελείται από τρεις εφαρμογές κεντρικά διασυνδεδεμένες με τη βάση του παιχνιδιού:
• Μια εφαρμογή για τη χρήση του παιχνιδιού από φορητές συσκευές, που επιτρέπει τον εντοπισμό της θέσης του χρήστη μέσω της υπηρεσίας εντοπισμού GPS.
• Μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality - AR) η οποία εμπλουτίζει την εμπειρία της παιγνιοποιημένης εξερεύνησης με παιγνιδικές δράσεις αναγνώρισης στοιχείων που απαιτούν φυσική παρουσία του χρήστη σε κάθε σημείο εξερεύνησης.
• Την κεντρική ιστοσελίδα του παιχνιδιού που συνδέεται με την εφαρμογή και επιτρέπει την απομακρυσμένη πρόσβαση από σταθερό υπολογιστή.
Το συνολικό σύστημα της εφαρμογής με τις διαδικασίες, την τεκμηρίωση και τις διάφορες παιγνιδικές δραστηριότητες, οργανώνεται σε μορφή διαδικτυακής εφαρμογής εξίσου προσβάσιμης από desktop και φορητές συσκευές, με εμφάνιση και λειτουργία που προσαρμόζονται αυτόματα στην εκάστοτε συσκευή.
Η διαδικασία της παιγνιοποίησης αποτελεί το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό διαφοροποίησης του συστήματος Brenda έναντι άλλων εφαρμογών τουριστικού ενδιαφέροντος και ξεναγικών υλοποιήσεων και έγκειται στη χρήση βασικών στοιχείων παιχνιδιού (στόχοι, προκλήσεις, επιτεύγματα, επιβραβεύσεις) που αυξάνουν το ενδιαφέρον και το κίνητρο των χρηστών, επιτρέποντάς τους να διαδράσουν ουσιαστικά με την πληροφορία μέσα από ένα σενάριο που συνδυάζει την ιστορική ξενάγηση με τη διαδικασια γνωριμίας με την τοπική γαστρονομική παράδοση.
Το σενάριο του παιχνιδιού επικεντρώνεται στη σημασία της τοπικής γαστρονομίας ως αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και στοχεύει στην ανάδειξη της σχέσης της γεύσης με τη μνήμη και την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα ενός τόπου. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τους Φύλακες της Μνήμης, μια παλιά συντεχνία μαγείρων, επιφορτισμένων με την αποστολή της διατήρησης της γευστικής μνήμης της Ελλάδας στο πέρασμα του χρόνου. Στόχος του παίκτη είναι να μυηθεί και να ανελιχθεί στην ιεραρχία της συντεχνίας, ολοκληρώνοντας τις συνταγές ενός Μαγικού Τσελεμεντέ αφιερωμένου στην παραδοσιακή κουζίνα του Κιλκίς.
Η πρόοδος του παίκτη στο παιγνίδι εξελίσσεται σε δύο βασικούς άξονες: την ιστορική εξερεύνηση και τη γαστρονομική εξερεύνηση. Υπό την καθοδήγηση της Μπρέντα, της τελευταίας Μεγάλης Γευσιμάγιστρου των Φυλάκων της Μνήμης, ο παίκτης πρέπει να εξερευνήσει διάφορα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος (που έχουν ενταχθεί στο παιχνίδι από το Επιμελητήριο του Κιλκίς) και να διεκπεραιώσει μια σειρά αποστολών για να κερδίσει νομίσματα γνώσης, ώστε να αγοράσει τα υλικά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση κάθε συνταγής και να μάθει από την Μπρέντα τον τρόπο εκτέλεσής της. Επιπλέον, στο πλαίσιο της γαστρονομικής εξερεύνησης, ο παίκτης προτρέπεται να γευτεί τις συνταγές στην πράξη επιλέγοντας μεταξύ των συνεργαζόμενων χώρων (επιχειρήσεων) εστίασης του Κιλκίς, δράση που προσμετρείται στην πρόοδο του και αποτελεί σημαντικό κίνητρο ολοκλήρωσης του παιχνιδιού.
Κάθε σημείο ιστορικού ενδιαφέροντος εμπεριέχει μια σειρά παιγνιδικών δράσεων, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν 2 είδη αποστολών:
i. Αποστολές WEB που μπορούν να ολοκληρωθούν εξ αποστάσεως απευθείας μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής.
Οι Αποστολές WEB έχουν τη μορφή κουίζ και σκοπός τους είναι να παρακινήσουν τον παίκτη να μελετήσει τις πληροφορίες που παρέχονται για κάθε σημείο ενδιαφέροντος προκειμένου να βρει τη σωστή απάντηση (ή απαντήσεις) στις ερωτήσεις.
ii. Αποστολές AR (Augmented Reality), που απαιτούν τη φυσική παρουσία του χρήστη σε ένα σημείο και μπορούν να ολοκληρωθούν μόνο μέσω της χρήσης της εφαρμογής AR, αποτελώντας κομβικό κίνητρο επίσκεψης των σημείων.
Οι αποστολές AR εμπλουτίζουν την παιγνιδική εμπειρία και δράση προτρέποντας τους χρήστες να επισκεφθούν επιτόπου το σημείο, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουν ότι τη μέγιστη βαθμολογία μπορεί να λάβει μόνο ο φυσικός επισκέπτης.
H εφαρμογή απευθύνεται κυρίως σε τουρίστες σε επισκέπτες και μαθητές, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να εξερευνήσει και να γνωρίσει την περιοχή του Κιλκίς. Συνεπώς, στο σύνολο των πιθανών χρηστών συμπεριλαμβάνονται επίσης νέοι κάτοικοι που θέλουν να μάθουν περισσότερα για την περιοχή (π.χ. φοιτητές, αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, νοσοκομειακοί, στρατιωτικοί κλπ.), άνθρωποι που αναζητούν έναν πιθανό μελλοντικό ταξιδιωτικό/τουριστικό προορισμό, ντόπιοι κάτοικοι ή ομογενείς που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις για τον τόπο τους, δημοσιογράφοι, ερευνητές, αλλά και άνθρωποι με ενδιαφέρον για τη μαγειρική και τις παραδοσιακές γεύσεις κ.ά.
Επιπρόσθετα, καθότι το περιβάλλον της εφαρμογής έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι προσβάσιμο και εύχρηστο για ανθρώπους ενός μεγάλου ηλικιακού εύρους, μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα ιδανικό εργαλείο πολιτισμικής εξερεύνησης του τόπου από μαθητές σχολείων και φοιτητές, τόσο σε εκπαιδευτικό πλαίσιο, όσο και στον ελεύθερο χρόνο τους. Το σύστημα είναι πολυγλωσσικό και υποστηρίζονται 4 γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά και Ρωσικά.
Η υλοποίηση του όλου συστήματος γίνεται μέσω του Έργου με τίτλο «BRENDA- Digital Gastronomy Routes» και ακρωνύμιο «ΒΡΕΝΤΑ» το οποίο εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - ΕΤΠΑ) και Εθνικούς Πόρους.
Οι συμμετέχοντες στην ανάπτυξη του Έργου είναι:
I. Το Επιμελητήριο Κιλκίς, ως συντονιστής φορέας, το οποίο αποτελεί ένα ΝΠΔΔ με πλήθος μελών του ανέρχεται σήμερα σε περισσότερες από 6.500 επιχειρήσεις κάθε είδους. Ο ρόλος του στο έργο αυτονόητα είναι η διασύνδεση των επιχειρήσεων μελών του με το παραγόμενο έργο με σκοπό την ανάπτυξη της Οικονομίας της περιοχής.
II. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο μέσω του ερευνητικού εργαστήριου inArts, του Τμήματος Τεχνών Ήχου & Εικόνας με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή Γιάννη Δεληγιάννη. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου στο Έργο είναι η έρευνα, σχεδίαση και ανάπτυξη του τελικού ολοκληρωμένου συστήματος με το σύνολο των χαρακτηριστικών που περιγράφηκαν παραπάνω.
III. Η εταιρία Arlise Knowledge Network, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ο ρόλος της στο παρόν Έργο συνίσταται στον σχεδιασμό της εμπορικής αξιοποίησης του παραγόμενου συστήματος
IV. Η εταιρία Οπτικοακουστική Επικοινωνία, με διακριτικό τίτλο HoneyBee, η οποία είναι εταιρεία παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου, η οποία αναλαμβάνει το σύνολο της οπτικοακουστικής παραγωγής για το παραγόμενο σύστημα.